Ved kogning forstås at vandet opvarmes til 100° C i 2 minutter. Vandet skal således spilkoge, hvorved de fleste mikroorganismer inaktiveres/dræbes bortset fra enkelte virus og sporer. Det er vigtigt, at både temperatur (spilkogning) og tid overholdes.
En effektiv kogning kan ske ved brug af en almindelig kedel eller gryde. Ved brug af elkedel gives en portion vand 2 opkog med 2-5 minutters mellemrum. Vand i kaffe- og temaskiner opnår sjældent en temperatur på 100° C i 2 minutter. Varmt vand fra disse maskiner er derfor ikke brugbart.
Herunder følger en liste over, hvornår vandet skal koges og hvornår det kan bruges som det er.
Madlavning:
Til drikkevandsbrug (inklusiv kaffe, te, saft m.m.), skal vandet altid koges.
Grønsager og frugt, der skal spises rå, skal inden skylles i afkølet kogt vand.
Kartofler, grønsager, spaghetti m.v. skal koges mindst 2 minutter.
Personlig hygiejne:
Tandbørstning skal foregå med afkølet kogt vand.
Når der vaskes hænder inden madlavning, vaskes de i afkølet kogt vand.
Vandet kan bruges til bruse- og karbad, blot man er opmærksom på at vandet ikke må komme i munden.
Opvask, tøjvask og rengøring:
Opvaskemaskine bruges som sædvanlig.
Ved opvask i hånden skal vandet koges først, fordi der kan ske smitte, fra de opvaskede genstande og hænderne.
Køkkenborde, - køleskabe og lignende overflader der kommer i kontakt med madvarer, rengøres i kogt vand. Rengøringskluden lægges til vask efter brug.
Tøjvask i vaskemaskine skal ske ved en temperatur på mindst 60 oC.
Rengøring på overflader, der ikke kommer i kontakt med madvarer kan, foregå som normalt.
Husdyr:
Husdyr kan drikke vandet uden det er kogt først.
Vanding:
Grønsager der spises rå må ikke vandes med det forurenede vand.
opdateret november 2015